“Onze droom is uitgekomen: nog één keer naar de zee”

“Onze droom is uitgekomen: nog één keer naar de zee”

Nelly-1

“Nog één keer naar de zee gaan gewoon voluit genieten.” dat was de ultieme droom van de ernstig zieke Nelly Dekkers (61) en haar hulpbehoevende man Jean Theuwen (67). Dankzij de vzw Ambulance Wens België werd zaterdag de wens van het echtpaar uit Neerpelt werkelijkheid. In het gezelschap van familie en vrienden genoot het koppel van een topdag. De dankbaarheid voor het werk van de vrijwilligers is groot.

“De kust is altijd onze geliefde locatie geweest. Soms kwamen we er zelfs meerdere keren per week”, vertelt Nelly die twee jaar geleden ernstig ziek werd. “Er werd pancreaskanker vastgesteld. Ik heb heel uitvoerige chemobehandelingen gekregen. Maar recent is mijn toestand achteruitgegaan. De ziekte is in die mate uitgezaaid dat ik niet meer lang te leven heb.” Ook haar steun en toeverlaat Jean kreeg het hard te verduren. Hij lag meer dan 60 dagen in coma nadat galstenen perforaties in zijn buik veroorzaakten. “De dokters vertellen dat ik heel veel geluk heb gehad. Het is een aandoening die heel weinig voorkomt. Maar ik ben nog volop herstellende en heb nog heel wat operaties voor de boeg.” Ondanks de tegenslagen wou het koppel nog één keer samen genieten. “Nog één dag naar de kust. Het geluid van het water, de meeuwen, dat wou ik nog een keer beleven. In het warme gezelschap van naaste familie en vrienden”, stelt Nelly. “Toen we vernamen dat Ambulance Wens België ons hierbij wou helpen, was ik dolgelukkig. Ik heb volledig zelf de dag mogen invullen.” Haar man Jean was aanvankelijk bezorgd. “Zou ze dat wel aankunnen”, vroeg ik mij af. “Maar de verplegers die je begeleiden op zo’n dag doen een voortreffelijke job.”

Nelly-2
Een hele dag heb ik mijn ziekte kunnen vergeten

Nelly Deckers

Terrasjes
Nelly knikt. “Ze zijn ons zaterdagmorgen komen uithalen. De heenrit was zo snel voorbij. En in Blankenberge zijn we bijna de hele dag buiten geweest, op de zeedijk. We hebben genoten van terrasjes en hebben nog samen lekker uitgebreid gegeten. Een mooi moment was toen ik een beertje kreeg. De mascotte van de vereniging. Als naam ik heb de knuffel Mietsel gegeven, de roepnaam van één van de verpleegkundigen. Uit dankbaarheid. Wat die mensen doen, is niet voor woorden te brengen. Een hele dag heb ik mijn ziekte kunnen vergeten. Zaterdagavond om half twaalf waren we terug thuis.”

Giften
Diepenbekenaar Jan Schraepen startte twee jaar geleden samen met zijn zus Miet en schoonbroer Michel Ambulance Wens België. Samen vervullen ze laatste wensen van terminaal zieke mensen. “We proberen zoveel mogelijk wensen te vervullen. Dit is gratis. Onze werking steunt op giften en sponsoring”, onderstreept Schraepen. Nelly wil absoluut nog een wens uitspreken. “Wij hopen dat dit goede doel heel veel giften mag ontvangen zodat er nog veel laatste dromen mogen uitkomen.”

Geert van Baelen
het Belang van Limburg