Terminale Marina (56) kan ouders nog laatste keer zien

Terminale Marina (56) kan ouders nog laatste keer zien

Marina

Kortessem – Vader Louis regelt het verkeer tegenover de Aldi. De ziekenwagen van AmbulanceWens België heeft even absoluut voorrang. In de wagen ligt dochter Marina (56).Marina woont al jaren in Nederland. Sinds maandag verblijft ze in een hospice, een verblijfhuis voor terminale patiënten. “Ik zat nog als proefpersoon in een studie, m’n laatste kans, maar ze zijn gestopt. Nu gaat het snel. Het hoofd wil nog, maar het lichaam niet meer. Eén ding wilde ik nog: Make en Pake thuis zien. En de familie.“

De wens van palliatieve patiënten om nog een laatste keer ergens naar toe te gaan, is geen verre droom. Het kan via AmbulanceWens. Kostenloos. Bij kankerpatiënte Marina Van Lierop-Jorissen (56) is de wens ‘Make’ en ‘Pake’ nog eens thuis in Kortessem bezoeken. Make, Maria Mesotten (81), en Pake, Louis Jorissen (85), zijn thuis. Louis is voor haar zelfs naar de kapper geweest. Ook oudere zus Lidy, tante Gaby, tante Nelly en nonkel Rik zijn aanwezig in het appartement in het centrum van Kortessem waar haar ouders, met roots in Vliermaalroot, nu negen jaar wonen.

Het is een stralende laatste herfstdag, maar toch vraagt haar vader: “Hebt ge gene kou? Moet ik iets op u leggen?” Neen, dat hoeft niet. Het bed op wieltjes wordt langs de brede terrasdeur aan de achterzijde binnen gerold. Dat doen vrijwilligers Jan en Miet Schraepen, broer en zus, hij beroepsambulancier bij Jessa, zij verpleegkundige in een rusthuis in Vliermaalroot. “Pas op met het trapje. Kijk, ge zijt thuis, sè.”

Foto Tom Palmaers
JBX
het Belang van Limburg